Erasmus – Polytechnic Institute of Viana do Castelo, Portugalsko

Autor: Anastázie Kudelková Rok: 2018 Univerzita: Polytechnic Institute of Viana do Castelo

Na Erasmus do Portugalska jsem se vydala společně se svojí kamarádkou ze školy Pájou. Po dlouhém uvažování jsme se nakonec rozhodly, že pojedeme do Portugalska, protože tam bude krásně teplo. Opak byl ale pravdou. Ze začátku sice svítilo sluníčko a mohly jsme se opalovat na naší krásné terase s výhledem na oceán, ale po chvíli se počasí obrátilo proti nám. Začaly nám deštivé dny. Ani počasí nám ale nemohlo pokazit požitek z krásného Portugalska a zážitky z Erasmu.

Bydlely jsme v městečku na kopci v nádherném domě společně se čtyřmi Brazilkami, jednou Běloruskou a třemi Češkami. Ze začátku se zdálo jako nemožné, dělit se o vše s dalšími sedmi holkami, ale postupem času jsme si všechny přirostly k srdci. Byly jsme jako sestry, vše jsme si půjčovaly a pomáhaly jsme si.

Dojít do školy nám trvalo asi 15 minut. Pokaždé jsme musely zdolat tři malé kopce. Dolů to ještě šlo, ale zpáteční cesta byla vždy malinko náročná. Do školy jsme ale chodily jen málokdy, protože se všechny předměty vyučovaly v portugalštině a my portugalsky neumíme. Se všemi učiteli jsme se proto domluvily na schůzkách, které se konaly přibližně jednou za dva týdny.

A teď něco o cestování. Protože mám úžasnou rodinu a kamarády, téměř každý měsíc mě někdo z nich navštívil. Dalo by se říct, že jsem díky tomu procestovala takřka celé Portugalsko. Nejprve mě navštívili babička, děda a má sestra. Půjčili jsme si na letišti auto a vyrazili na výlet. Během naší cesty jsme navštívili 13 měst, jedno bylo hezčí než druhé. V každém najdete roztomilé úzké uličky, barevné domečky… Asi nejvíce jsme si zamilovali Porto. Od tohoto města jsem bydlela asi pouze 70 km daleko, a tak jsem tam s každou svojí návštěvou minimálně jednu noc zůstávala. V květnu za mnou přijeli rodiče. Společně s Pájou jsme s nimi navštívili další místa, protože je pro nás, studenty cestovního ruchu, cestování srdcová záležitost. A já jsem moc ráda, že jsem takovou možnost měla.

V našem malém městečku, Viana do Castelo, toho bylo také hodně k vidění. Najdete tu pláže, vodopády, nádherný výhled na město od katedrály Santa Luzia, ruiny, dobré restaurace, kavárny a mnoho dalšího. Pro nás tu byla nejoblíbenějším místem kavárna Natário, kde bylo vždy v 16:30 možné dostat teplou bolu. A co to ta bola vůbec je? Je to portugalská dobrota! Přirovnala bych to k naší české koblize, která ale byla asi tak stokrát lepší. Je to tedy těsto jako na koblihu plněné vanilkovým krémem a obalené v cukru a skořici. A představte si, když to ještě dostanete teplé! Vždy, když jsme si na ni po škole s Pájou zašly, nám zlepšila den.

Život na Erasmu je opravdu skvělý. Poznáte nové lidi, zažijete spoustu legrace, dobrodružství, vytvoříte si silné kamarádství, budete mít spousty vzpomínek, na které nezapomenete. A o to přeci jde, vzpomínat na ty dobré věci v životě. A pro mě bude vzpomínka na Erasmus v Portugalsku jednou z nich.